L’exposició permanent mostra la història del cacau i la seva arribada a la ciutat, l’evolució industrial i l’auge de la creació de figures artístiques amb xocolata.
Els 600 m2 d’exposició mostren l’evolució des de les primeres llavors de cacau fins a la difusió i popularització de la xocolata a Europa, de l’aliment dels déus i l’alta aristocràcia a la difusió i popularització arreu del planeta i per a tots els públics.
Una història que a Barcelona i Catalunya té una importància cabdal, des dels primers tallers de pasta de cacau al segle XVI a les grans fàbriques barcelonines de xocolata del segle XIX i el seu lligam amb el modernisme català.
La història de la xocolata a Barcelona destaca especialment pel treball artístic de la xocolata que va començar al segle XX amb el perfeccionament i la innovació en les tècniques per donar forma i moldejar la xocolata.
Des dels anys 30, mestres pastissers com Lluís Santapau, Joan Giner, Jaume Sàbat o Antoni Escribà incorporen coneixements artístics al treball pastisser al mateix temps que la mona de Pasqua, en la forma de figura de xocolata, arriba a totes les llars catalanes.
Aquesta història es plasma amb la col·lecció de figures de xocolata del museu que arriba fins a figures tan recents com l’elefant amb el que en Lluc Crusellas va aconseguir el guardó al millor xocolater al World Chocolate Masters 2022.