El Museu de la Xocolata de Barcelona és una iniciativa del Gremi de Pastisseria de Barcelona que ofereix un viatge de l’origen del cacau a la llegenda, la història, la tradició i l’artesania de la pastisseria i la xocolateria catalana.
Reivindicant Barcelona com a capital xocolatera, el museu alimenta els cinc sentits amb una exhibició única al món de figures de xocolata, exposicions temporals, activitats, tallers i tastos per a totes les edats i un espai de degustació on la xocolata artesanal és protagonista.
El museu està situat en un edifici amb un gran valor històric i patrimonial, l’antic Convent de Sant Agustí del Born. El convent, construït el segle XIV, va estar molt vinculat a la ciutat i als gremis fins que va ser parcialment destruït durant la Guerra de Successió i reconvertit en caserna militar. A partir del 1980, l’Ajuntament de Barcelona recupera l’espai i el destina a entitats educatives, socials i culturals, com la Fundació del Gremi de Pastisseria de Barcelona.
El Museu de la Xocolata de Barcelona posa en valor la relació entre la ciutat i la xocolata que es remunta a l’arribada del cacau a Europa al segle XV, amb un paper determinant del port de Barcelona com a punt de difusió i comercialització. La transformació del cacau en xocolata ha tingut un pes important en el teixit econòmic i social de la ciutat, des dels molins que omplien en centre de la ciutat al segle XVIII, les primeres grans marques de xocolata al segle XIX i l’eclosió del treball artístic amb xocolata al segle XX.
Barcelona és i ha estat una ciutat xocolatera amb personalitat pròpia, un llegat que preserva, investiga i divulga el Gremi de Pastisseria de Barcelona a través del Museu de la Xocolata.